Mikä on onnistuneen elämäntapamuutoksen mittari?

zumba

Vähän aikaa sitten luin erään personal trainerien koulutusorganisaation perustajalta blogi-kirjoituksen, jossa hän heitti ideaa siitä että personal trainereille maksettaisiin asiakkaiden tulosten perusteella. Tyyliin mitä parempia tuloksia sitä isompi lasku asiakkaalle ja mitä heikompia tuloksia sitä vähemmän ”liksaa” pt:lle. Ja vaikka ymmärsin ajatuksen tuon jutun takana (eli että asiakas on oikeutettu tuloksia tuottavaan valmennukseen) enkä sinäänsä tässä itse juttua arvostele niin se laittoi minut silti miettimään tämän ajan suorituskeskeisyyttä ja sitä miten onnistumista mitataan.

Kaikenlaiset elämäntapa- ja laihdutusohjelmat ovat jatkuvasti pinnalla ja toki näitä myös itse valmentajana tarjoan, koska tosiasia on että kaikenlaiset muutokset tai kehittymiset asiassa kuin asiassa ovat huomattavasti helpompia asiantuntevassa ohjauksessa. Tällä alalla muutostarve on yleensä omassa kehossa, terveydessä, jaksamisessa, elämäntavoissa jne. Ja siksi on luontaista, että muutoksen mittareina käytetään selkeästi mitattavia määreitä, kuten painoa, ympärysmittoja, rasvaprosenttia, suorituskykyä (liikuntatestit) jne. Kovin mediaseksikästä on esittää ennen-jälkeen kuvia, pudotettuja kiloja ja muita ulkoisesti näkyviä ominaisuuksia ja hyvältähän ne tuntuvat asiakkaastakin joka näitä muutoksia hakee. Mutta onko elämäntapamuutos-”projekti” epäonnistunut, jos paino ei ole tippunut kymmentä kiloa tai vaatekoko ei ole pienentynyt kahdella? Tai mitä jos edellä mainittuihin muutoksiin menee kaksi vuotta, kolme vuotta, kymmenen vuotta? Onko se sitten epäonnistunut vai ylivenähtänyt projekti?

Ehkä tullaankin perimmäiseen kysymykseen, mihin oikeastaan halutaan muutosta? Onko se paino ja suorituskyky vai onko se ehkä yleinen tyytymättömyys omaan elämään ja itseensä? Onko se ehkä halua löytää tasapainoa ja yleistä hyvää oloa omaan arkeen? Onko se ehkä halua ottaa terveys omiin käsiin? Onko se ehkä halua löytää sisäinen itsensä rakastaminen ja siten myös kykyä ottaa rakkautta vastaan toisilta? Vastauksia on varmasti niin paljon kuin ihmisiäkin, jos vain malttaa kaivaa sen pinnan alle. Jos haluaa laihtua niin miksi haluaa laihtua? Jos haluaa olla paremmassa kunnossa niin miksi haluaa olla paremmassa kunnossa?

Kun ollaan ymmärretty mitä minä oikeastaan haluankaan niin voidaan miettiä, että minkälaiset elämäntapamuutokset sitä tukevat ja kuinka kauan se oma ”projekti” ottaa... puoli vuotta, vuoden, koko elämän? Kun oivaltaa jotakin oleellisen tärkeää itsestään, voikin olla ettei se puntarilukema olekaan enää ihan niin tärkeä tai ainakaan sitä ei tarvitse kytätä hiki otsalla rahkakupla otsasta pullistuen. Voi olla, että isoja muutoksia ja onnistumisen elämyksiä syntyy ilman grammankaan muutosta! Ehkäpä se suurin muutos onkin omassa ajattelussa, uskomuksissa ja tunne-elämässä. Tapahtuipa niitä fyysisiä muutoksia siinä ohella tai ei.

Palatakseni ihan alkuperäiseen ajatukseen, että asiakas maksaa pt:lle sitä isompaa taksaa mitä parempia tuloksia asiakas tekee. Minä käänsin tämän päässäni toisin päin. Eikö asiakkaan näkökulmasta ole motivoivampaa, että maksaa sitä vähemmän mitä parempia ”tuloksia” tekee? Mutta hmmm, miten niitä tuloksia nyt mitataan jos puntari ja mittanauha ei välttämättä ole onnistuneen muutoksen tae? Mitä jos voisi mitata sitä, toteuttaako asiakas sovittuja elämäntapamuutoksia (olettaen että sovitut muutokset ovat varsin kohtuullisia ja helppoja) lopputuloksen sijaan? Onneksi minä voin ja siksipä minä toteutan tämän nyt!

Olen vuoden verran käyttänyt valmennuksissani verkkopohjaista Precision Nutrition yrityksen valmennusohjelmaa, joka on vuoden mittainen, helppoihin ja askel kerrallaan tehtäviin elämäntapamuutoksiin keskittyvä valmennus. Uusi Hyvän Olon verkkovalmennus, jossa toimin itse henkilökohtaisena valmentajanasi, alkaa 4.9.2017. Tämä huippuammattilaisten luoma, erittäin fiksusti luotu valmennusohjelma sallii minun nähdä mitattavien ominaisuuksien lisäksi sen miten asiakas sitoutuu valmennustehtävien suorittamiseen. Se on helposti toteutettavissa, missä vain olet ja vaatii n. 5-15 min sitoutumista päivittäin (sekä tottakai treeniajan jos otat mukaan treeniohjelmat) eli valmennuksesta suoriutuminen ei vaadi yli-inhimillistä, itsekuriin ja kituuttamiseen pohjautuvaa suorittamista (koska sellainen ei alkujaankaan sovi omaan ajatusmaailmaani). Ja kuten lupasin, mitä paremmin sitoudut omaan elämäntapamuutokseen (joka sisältää niin ravitsemusta, liikuntaa, lepoa, stressinhallintaa ja itsestään oppimista) sitä vähemmän maksat!

ELI JOS OSALLISTUT HYVÄN OLON VERKKOVALMENNUKSEEN, OLET MUKANA KOKO 12 KK JA TEET SINULLE ANNETUT LYHYET PÄIVÄTEHTÄVÄT SEKÄ TOTEUTAT YKSINKERTAISET TERVEELLISTÄ ELÄMÄNTAPAA TUKEVAT TAVAT 80-100%:SESTI, SAAT YHDEN KUUKAUDEN ILMAISEKSI (ARVO 95-105€ )!

Jos olet kiinnostunut hyppäämään mukaan elämäsi viimeiseen (ja toisaalta koko elämäsi kestävään) elämäntapamuutokseen niin lue lisää valmennuksen sisällöstä täältä.

verkkovalmennus

Miksi olen valinnut dōTERRAn?

miksidoterra


Kun rupesin etsimään eteerisiä öljyjä oman terveyteni luontaiseen tukemiseen niin huomasin hyvin äkkiä, että markkinat olivat pullollaan erilaisia ja eri merkkisiä öljyjä. Koska öljyissä oli myös suuria hintaeroja, ymmärsin, että öljyissä on myös suuria laatueroja ja siitä alkoi mahdollisimman laadukkaiden öljyjen etsiminen. dōTERRAn öljyt löysin lopulta New Yorkilaisen joogaopettajan,
Elena Browerin kautta ja pitkällisen perehtymisen jälkeen päädyin tilaamaan dōTERRAlta aloitussetin erilaisia öljyjä. Ohessa kerron lisää siitä, miksi päädyin dōTERRAan öljyjen käytön suhteen, mutta myös sen miksi lopulta päädyin työskentelemään itsekin öljyjen parissa.

Yrityksenä dōTERRA on hyvin vakaa. Se on perustettu vuonna 2008 eteeristen öljyjen asiantuntijoiden toimesta, ilman ulkopuolisia sijoittajia. Tällä hetkellä dōTERRA on maailman suurin eteeristen öljyjen yhtiö ja täysin velkavapaa ja dōTERRAn missio on paitsi laadukkaiden öljyjen saaminen jokaiseen kotiin, mutta myös mahdollisimman monen ihmisen pääseminen velkavapaaksi. dōTERRA on hyvin perhekeskeinen ja yksi omistajista on nainen, mikä näkyy myös pehmeiden arvojen korostamisena isossa yhtiössä.

dōTERRAn öljyt ovat korkealaatuisia. Puhtaat, korkealaatuiset ja optimaalisesti hankitut öljyt ovat dōTERRAn menestyksen avain. Korkealaatuiset öljyt saadaan käyttämällä parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kasvatettuja kasveja, jotka kerätään ja tislataan optimaaliseen aikaan optimaalisissa lämpötiloissa. dōTERRA käyttää Co-Impact Sourcing mallia öljyjen hankinnassa. Paikalliset yhteistyömaanviljelijät kasvattavat kasveja ja useat heistä viljelevät yksinoikeudella dōTERRAlle. dōTERRA tukee heitä mm. koulutuksen, tekniikoiden ja tilojen kautta ja usein myös Healing Hands organisaation tuella. Lue lisää dōTERRAn öljyjen hankinnasta ja laadun varmistuksesta Source to You sivulta.dōTERRAn öljyjen laadunvalvonta on tarkkaa. dōTERRAn jokainen öljylitra käy läpi tarkan laadunvalvonnan ja jokaisen pullon tulokset ovat kaikkien saatavilla. dōTERRA on luonut sisäisen laatustandardin, Certified Pure Therapeutic Grade (CPTG), joka on kolmannen osapuolen testaama. Testaus tapahtuu koko öljyjentuotannon prosessin läpi, maaperän testauksesta lähtien. Perus laadunvalvonnan lisäksi testit poissulkevat erilaiset sienet, homeet, rikkaruohot, kemikaalijäämät, torjunta-ainejäämät jne. Lisää testauksesta täältä. Öljyjen tuotannossa ei tehdä muita prosessointeja kuin varovainen tislausprosessi eli niitä ei puhdisteta jälkikäteen tai muutoin lisätä tai poisteta mitään ainesosia ja vain puhtaat, tarkan seulan läpi päässeet öljyt siirtyvät kuluttajille.

dōTERRA antaa takaisin. Healing Hands organisaatio on dōTERRAn tuloa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö, joka pyrkii keräämään varoja useaan hyväntekeväisyyskohteeseen ympäri maailmaa sekä tekemään yhteistyötä erilaisten hyväntekeväisyysprojektien kanssa.

dōTERRA panostaa opettamiseen. dōTERRAn sivuilta löytyy satoja tunteja videomateriaalia, oppaita, reseptejä, tiedettä jne. niin kuluttajille kuin öljyjen parissa työskenteleville. Kaikista tuotteista löytyy myös tarkat tuotesisällöt ja käyttösuositukset ja ne ovat kaikkien saatavilla.

Tiimi ja yhteisö. Miksi sitten päädyin työskentelemään öljyjen parissa? Olen ollut onnekas saadessani aina tehdä itselle mieluista työtä, mutta työ liikunnan ja valmennusten parissa on kuluttavaa niin fyysisesti kuin henkisestikin ja tietyn toimeentulon turvaaminen vaatii töiden tekemistä enemmän kuin mihin omat voimavarat riittävät ja siltikin yrittäjän tulevaisuus ei ole koskaan turvattu. Niin vastahakoinen kuin olinkin verkostomarkkinointia kohtaan, vakuutuin niin tuotteista kuin ihmisistäkin tiimissämme ja päätin hypätä tuntemattomaan. En olisi koskaan uskonut, minkälaisen maailman työskentely öljyjen parissa avasi minulle. Laajasta kansainvälisestä tiimistämme on muodostunut samanhenkisten ihmisten yhteisö, joka tukee, kannustaa ja opettaa toisiaan pyyteettömästi. Eniten ehkä olen yllättynyt siitä, mitä tämä on opettanut itsestään ihmisenä. Tuntemattomalle maaperälle ja epämukavuusalueelle joutuminen saa joko ihmisen perääntymään tai oppimaan jotakin oleellista itsestään, omista voimavaroistaan ja vahvuuksistaan. Yhdessä tiiminä autamme toinen toisiamme astumaan tuon epämukavuusalueen yli ja laajentamaan samalla myös taloudellista hyvinvointiamme ja vapautta tehdä merkityksellistä työtä omilla ehdoillamme. Erityisen hedelmällistä on ollut myös oppia koko ajan uutta kasvikunnan ihmeellisestä voimasta ja pystyä antamaan ihmisille uusia työkaluja itsensä hoitamisessa. Näin jälkikäteen ajateltuna, koen olleeni erittäin onnekas löytäessäni dōTERRAn ja juurikin tämän yhteisön.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää öljyistä tai tiimissämme niin
otathan yhteyttä.

Lempiaamiaiseni – Minttusuklaa-mousse suklaagranolalla

minttusuklaamousse

Tässä se on, ehdoton lempiaamiaiseni, minttusuklaa-mousse kotitekoiselle suklaa-granolalla! Tästä aamiaisesta löytyy proteiinit, hyvät hiilihydraatit ja rasvat sekä myös kuituja, etenkin jos käyttää granolaa tai tuoreita hedelmiä päällä. Teen lähes joka aamu tämän itselleni ja lapselleni, mutta lapsen versiosta jätän piparminttuöljyn pois, koska lapsille öljyjen sisäinen käyttö ei ole suositeltavaa. Jos käytät eteeristä öljyä niin tarkista aina, että öljysi on tutkitusti puhdasta ja sisäiseen käyttöön sopivaa, kuten doTERRAn öljyt. Itse teen satsin aina kahdesta banaanista koska siitä tulee 1,5 annosta, mutta yhteen annokseen voi yksi banaani riittää hyvin.

---

Kaisan Minttusuklaa-mousse

1-2 isoa kypsää (luomu) banaania pakastettuna
1 avokado
1 mitta (1 dl) maustamatonta heraproteiinijauhetta (Fast)
2 rkl raakakaakaojauhetta
Loraus mantelimaitoa (sen verran että blenderi jaksaa pyörittää massan)
1 tippa piparminttuöljyä (doTERRA)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä moussemaiseksi rakenteeksi. Jos blenderisi ei kestä täysin jäisiä banaaniviipaleita niin anna banaanien sulaa hetki pöydällä tai jäädytä ne vain osin. Lisää pinnalle tuoreita hedelmiä tai itse tehtyä suklaa-granolaa, ohje siihen alla.

---

Kotitekoinen Suklaa-granola

5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
1,5 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl Chia-siemeniä
1/2-1 tl Bourbonin vanilijajauhetta (tai vanilijauutetta)
Hitunen suolaa

4 rkl kookosöljyä
0,5-0,75 dl vaahterasiirappia/hunajaa

Sekoita kuivat ainekset. Sulata kookosöljy ja sekoita siirappi/hunaja mukaan. Sekoita öljy-siirappi granolaseokseen. Levitä pellille tasaisesti ja paista 150 asteisessa uunissa 40-45 min (sekoita paiston puolivälissä ). Anna jäähtyä kunnolla, jotta granolasta tulee rouskuvaa. Säilö ilmatiiviissä purkissa, säily n. 2-3 viikkoa (jos et ehdi syödä sitä ennen). Käytä moussen, maustamattoman jugurtin tai vaikka puuron päälle 1-2 rkl kerrallaan.

suklaagranolaTie pysyvään muutokseen

zen

Oletko koskaan yrittänyt tehdä elämäntaparemonttia, liikkua enemmän tai syödä terveellisemmin, mutta hetken päästä olet löytänyt itsesi taas tutuista tavoista? Ihan takuulla, jokainen meistä on! Onnistunut elämäntapamuutos on yleensä sarja onnistumisia, mutta myös ”epäonnistumisia”. Maaliin ei kuljeta koskaan pelkkää suoraa nousujohteista tietä, siellä on aina töyssyjä ja mutkia matkassa. Se on ensimäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, kun lähtee tavoittelemaan PYSYVÄÄ muutosta. On helppo tarttua johonkin valmiiseen käsikirjoitukseen, että tee näin niin varmasti onnistut. Kyllä, kun liikut liikuntaohjelmasi mukaisesti viisi kertaa viikossa, kuntosi kasvaa. Kun syöt grammalleen ohjeiden mukaisesti niin painosi tippuu. Kyllä, epäilemättä. Mutta... sitten tulee elämä. Tulee työkiireitä, sairastelua, ihmissuhteita, ei huvita jne. Kun valmiissa käsikirjoituksessa ei enää pysykkään syystä tai toisesta, on syyttävä sormi helppo kääntää itseen. ”Minulla on vain huono itsekuri, en pysty tähän!” ”Ei tästä mitään tulee, olen epäonnistuja!” ”Minussa on varmaan jotakin vikana, kun en onnistu tässä vaikka kaikki muut onnistuvat!”
Tätä negatiivista itsepuhetta kun hokee riittävän pitkään, vuodesta toiseen itselleen, niin siitä tulee totuus itselle. Ja se on surullista, koska se ei ole totuus! KYLLÄ sinä pystyt ja osaat ja onnistut, ehkä aiempi metodisi ei vain ollut toimiva juuri sinulle. Siitä tullaan tärkeään asiaan, toimiiko tämä juuri minulle? Jos olet yrittänyt pudottaa painoa useita kertoja tiukan ruokavalion avulla, mutta se ei tuota pysyviä tuloksia pitkässä juoksussa, niin ehkä se ei ole sopiva tapa sinulle. On turha hakata päätä seinään aina uudelleen ja uudelleen vain todetakseen ettei siitä pääse läpi. Jos tämä ei toimi, ehkä pitää kokeilla erilaista lähestymistapaa. Eli, pitää löytää itselle toimiva tapa muutoksen toteuttamiseen, mutta kuitenkin muistaa ettei jokainen kuoppa tai takapakki matkalla ole epäonnistumisen merkki, ne ovat oppimiskokemuksia. Niiden avulla tiedät seuraavalla kerralla kuinka toimia.

Ehkä huomaat, että puhuessani pysyvistä elämäntapamuutoksista, en puhu mitään ravinto- tai liikuntamääristä, kielletyistä tai sallituista ruoka-aineista, makro- ja mikroravinteista, kuntosaliharjoitteilusta tai muustakaan mikä yleensä liitetään mielessä ensimmäisenä fyysiseen elämäntapamuutokseen. Miksi, no siksi että ne ovat juuri niitä valmiita käsikirjoituksia. Sinun pitää kirjoittaa oman elämäsi käsikirjoitus, juuri sinulle sopiva. Kun aloitetaan muutosprosessi, on hyvä miettiä ensin mitkä ovat minun tavoitteeni? Mitä haluan tällä saavuttaa? MIKSI haluan tämän saavuttaa? Miten elämäni muuttuu kun toteutan tämän asian? Ilman selkeää tavoitetta muutoksen tekeminen on kuin seilaaminen myrskyisillä vesillä ilman karttaa ja majakkaa, aivan yhtä helppoa. Mitä tarkemmin tavoitteensa pystyy asettelemaan sen parempi, mutta vielä tärkeämpää on, että ymmärtää syyt tavoitteiden takana. Muutosprosessi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta niitä on vaikeaa löytää jos itselle ei ole kristallin kirkkaana mitä haluaa ja miksi! Kun oma tavoite on selvä, voidaan lähteä toteuttamaan konkreettisia toimia. Ja tässä vaiheessa on kriittisen tärkeää aloittaa kirjoittamaan oman elämänsä käsikirjoitusta. Ei vain pyritä tekemään muutosta ravinnon tai liikunnan sisällössä vaan ensisijaisesti pyritään tekemään muutos omassa käyttäytymisessä. Valintojamme ohjaavat tietyt valmiit mallit, tavat ja rutiinit. Ne mahdollistavat sen, että jokaista toimintoa ei tarvitse miettiä erityisen tarkkaan vaan suurimman osan asioista voi antaa rullata autopilotilla. Niinpä jos tapana on napata aamulla kahvi ja leipä niin teemme sen puoliautomaattisesti joka aamu. Jos tapana on palkita päivän työrupeaman jälkeen itsensä lempiohjelman parissa karkkipussi sylissä niin siitäkin voi pian muodostua mielihyvää tuottava tapa. Tarkkojen liikunta- tai ruokaohjeiden sijaan voi olla parempi keskittyä tiedostamaan omia käyttäytymismalleja ja luomaan uusia terveellisempiä tapoja, joista syntyy ajan kanssa rutiineja. Tavat ja rutiinit ovat pysyvän elämäntapamuutoksen suola, ei se montako kaloria syöt tai kulutat.

Yksi iso asia liittyy tehtävien muutosten määrään. Monelle meistä ajatus aloittaa kaikki ”puhtaalta pöydältä” on motivoiva ja antaa hyvää vauhtia. Montako kertaa olet aloittanut syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän, nukkumaan paremmin ja niin edelleen? Jos huomaat tekeväsi tätä säännöllisin väliajoin ilman pysyviä tuloksia niin kyseessä ei ole huono itsekuri, se on vain sitä pään seinään hakkaamista. Vaikka KAIKEN mahdollisen muuttaminen samalla kertaa voi olla hyvin motivoivaa, se ei välttämättä ole toimivin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tutkitusti ihminen pystyy tekemään 1-2 pysyvää muutosta kerrallaan, mikä ei edes tarkoita isoa kokonaisuutta kuten ”syödä terveellisemmin”, mitä ikinä se tarkoittaakin. Yksi muutos voi olla hedelmän syöminen välipalalla tai edes jonkun välipalan syöminen. Yhden asian opetteleminen kerrallaan voi vaikuttaa jopa tylsältä ja harvoin siten tehdään mitään nopeita, mediaseksikkäitä kehonkoostumuksen muutoksia. Mutta, kuten muistat, pysyvää muutosta varten tulee oppia uusia tapoja ja rutiineja vanhojen mallien tilalle. Jos olet kymmenen vuotta totuttanut itseäsi tapoihin ja rutiineihin, jotka ovat tuoneet sinulle 10 kiloa lisää painoa niin voitko todella uskoa, että kaikki se on pyyhittävissä muutaman viikon tai edes muutaman kuukauden aikana! Nyt tullaan siihen vaikeaan paikkaan, tarvitaan kärsivällisyyttä! Ja sitähän meillä harvalla on, kaikkitännehetinyt, mielellään eilen. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä muovata omia käyttäytymismalleja, pudota välillä sinne ”epäonnistumisen” kuoppaan ja nousta taas ylös, ottaa opiksi ja jatkaa eteenpäin. Jokainen päivä, toistan ihan varalta JOKAINEN PÄIVÄ, pitää tehdä tietoisia valintoja jotka vievät kohti omaa tavoitetta. Autopilottia ei voi kytkeä päälle, koska se vie meidät niihin vanhoihin kaavoihin. Toistoja toistoja toistoja, kunnes... joku kaunis päivä huomaat että se uusi opettelemasi tapa rupeaa toteutumaan kuin itsestään. Nyt voit kytkeä autopilotin päälle. Mutta kauanko siihen menee? Yhden uuden tavan voi ottaa haltuun 2-4 viikossa kun siihen kunnolla keskittyy. Kokonainen elämäntaparemontti? Vuodessa-kahdessa otat haltuun jo valtavan määrän uusia eteenpäinvieviä tapoja ja rutiineja, sellaisia jotka pysyy matkassa loppuelämän.

Siltä varalta, ettet jaksanut lukea koko pitkää kirjoitustani, mitä siis tarvitaan pysyvään elämäntapamuutokseen? Paljon positiivista asennetta! Se on ehkä kaikkein tärkein ainesosa tässä kakussa. Hyvällä asenteella, positiivisella itsepuheella ja olemalla itselle ymmärtäväinen ja kannustava, niillä pärjää jo hurjan pitkälle. Ymmärtämällä mitä haluaa saavuttaa ja miksi. Olemalla tietoinen omista käyttäytymismalleistaan ja pyrkimällä tietoisesti luomaan uusia tapoja, yksi kerrallaan. Olemalla kärsivällinen ja uskomalla itseen myös silloin, kun asiat ottavat takapakkia tai kaikki ei suju kuten oli ajatellut. Kysymällä itseltään, toimiiko tämä minulle ja uskaltamalla tehdä uusia ratkaisuja kunnes itselle toimiva tapa löytyy. Ymmärtämällä, että jokaisen elämä on uniikki, joten jokaisen elämäntapojenkin tulee näyttää hieman erilaiselta. Kaikkien ei tule toimia samalla tavoin vaan jokaisen on luotava oman elämänsä käsikirjoitus. Olkoot se sellainen, joka tekee sinut tyytyväiseksi loppuelämäsi ajaksi!

-----

Jos kaipaat apua omaan muutokseesi, ilman valmiita käsikirjoituksia, niin hyppää mukaan FeelGood-ravintovalmennukseen. Se on vuoden kestävä, yllä oleviin periaatteisiin pohjautuva, on-line valmennusohjelma. Uusi valmennus starttaa maanantaina 12.9. joten ilmoittaudu pikimiten jos haluat mukaan!

feelgood

Lentomatkailijan välttämättömyydet

travelessentials

Rakastan matkailua! Matkustelu on aina hyvä kohde kuluttaa kaikki vähäisetkin roposet ja koulutukset ulkomailla ovat hyvä tekosyy lähteä reissun päälle. Niinpä meillä reissataan aina kun vain mahdollista. Kesälomat ovat monille muillekkin reissukautta, niinpä ajattelin kerätä yhteen kaikki omat matkustusvinkkini etenkin pitkän matkan lentomatkustajille. On nimittäin kovin tyypillistä, että reissutuliaisena saa mm. flunssaa. Ja onko tuo ihmekään! Pieneen tilaan sulloutuneena suuri määrä ihmisiä yhdistettynä voimakkaaseen ilmastointiin ja kuivaan ilmaan on potentiaalinen ympäristö kaiken maailman pöpöille.
Tässä siis minun matkustus-välttämättömyydet:

1. Käsihygienia
Kaiken A ja O! Lentopussukassa kulkee aina mukana niin käsidesi kuin puhdistuspyyhkeetkin, joilla voi putsata mm. oman paikkansa pöydän ja käsituet jne. Ja ilman käsidesiä ei vessassa käydä, piste.

2. Kuivuminen, turvotus ja verenkiertohäiriöt
Olen järkeillyt, että kun lentokoneessa on kuiva ilma ja limakalvojen kuivuminen voi altistaa infektioille, niin on paras pitää nenän limakalvot kosteina ja siihen toimii nenätipat (A-vitamiini). Myös ihon kuivuminen voi olla ikävää, joten käsirasva ja kasvovoide tai jopa kasvonaamio auttaa ihoa pysymään kosteana. Kuivuminen ei ole lentäessä vain iholle ikävää vaan koko keholle. Siksipä nesteytys, jolla en nyt siis tarkoita alkoholia vaan VETTÄ, on supertärkeää! Vedentarve lennolla on selvästi suurempi kuin maalla, joten vesipulloja kannattaa ostaa mukaan lentokentältä ja täyttää koneessa säännöllisesti. Alkoholi ja runsas kahvi aiheuttavat vain lisää kuivuutta kehossa. Pitkä istuminen heikentää lisäksi niin verenkiertoa kuin imunestekiertoakin, etenkin jaloissa, jolloin turvotus lisääntyy ja veritulppariski kohoaa. Tukisukat yhdistettynä lentokoneessa liikkumiseen ja pikku jumppaan ovat elintärkeitä pitkillä matkoilla. Ruukaan myös vähän jumpata ja venytellä jo ennen lentoa ja valmistaa kehoa näin pitkään istumiseen. Jalat kohti kattoa on myös hyvää harjoitusta ennen ja jälkeen lennon, jotta nestekierto vilkastuu jaloista poispäin. Happy

beforeflight


3. Matkustusmukavuus
Lentämistä tuskin koskaan voi kutsua kovin mukavaksi (ainakaan turistiluokassa), mutta tietyillä asioilla voi hieman edistää matkustusmukavuutta. Niskaan puhaltavaa ilmastointia vastaan auttaa kaulahuivi. Mukanani pitkillä lennoilla kulkee aina myös selkätyyny, niskatyyny, unimaski ja korvatulpat, joiden avulla voi edes vähän parantaa matkustusmukavuutta. Otan myös mukaani korvakuulokkeet ja lataan muutaman hyvän meditaation puhelimeeni, jolloin voin rentoutua meditaation avulla vaikkei nukkumisesta mitään tulisikaan.

4. Ravinto on-the-road
Tunnetusti lentokoneruoka ei ole mitään maailman ravitsevinta ja maukkainta. Hyvä ravitsemus on kuitenkin ehdottoman tärkeää, kun ajatellaan terveenä pysymistä ja hyvää oloa ilman vatsan turvotusta (mikä on myös todella yleistä lennolla). Kannattaa valmistautua jo ennen lentoa. Ravitseva, raikas ja kasvispitoinen ateria ennen lentoa auttaa jaksamaan hyvävointisena. Lennolle pakkaan itse mukaan oman herkkupussin: pähkinöitä, kuivattuja marjoja, tummaa suklaata ja raaka-/proteiinipatukoita. Itseasiassa pakkaan näitä aina kaksin kappalein, myös tulomatkalle! Tällöin ei tarvitse popsia karkkia ja muuta epäterveellistä naposteltavaa lennon aikana.


matkanamit

5. Eteeristä matkaa
Uusimpana tuttavuutena mukaan lähtevät tästä lähtien ehdottomasti myös eteeriset öljyt, koska niillä on niin paljon hyviä ominaisuuksia matkustamista ajatellen. Ylinnä olevaan kuvaan kasasin kaikki, mitä lähtee mukaan seuraavalle matkalle.

OnGuard-helmet: suuhun sulava vastustuskyvyn tukija
Laventeli: auttaa rentoutumaan niin lennolla kuin kohteessakin, etenkin jos on paljon aikaeroa
Piparminttu: raikastaa hengitystä ja virkistää oloa
Sitruuna/appelsiini: virkistää ja toimii veden raikastajana kohteessa (ei ikinä muovipulloon laitettuna)
DigesZen: tukee ruoansulatusta ja auttaa vatsan turvotukseen ja muihin vatsavaivoihin
PastTense: päänsärkyyn ja rentoutumiseen
DeepBlue: lihas- ja nivelkipuihin ja jännityksiin niin lennolla kuin tien päälläkin
Balance: auttaa rentoutumaan ja pysymään jalat maassa myös korkeuksissa

Ei muuta kuin lennokasta matkaa maailmalle!

Panosta palautumiseen ja starttaa työviikkosi energisenä

relax

”Raskas työ vaatii raskaat huvit” on sanonta, jota en nyt tässä tapauksessa allekirjoita. Kun raskaan työviikon päätteeksi viikonloppuvapaa on täynnä ohjelmaa, myöhään valvottuja öitä, raskasta ruokaa ja ehkä jotakin vettä väkempääkin, niin tiedät että maanantaina töihin mennessä olet entistä väsyneempi ja vailla motivaatiota. Kesäkuukausien aurinkoiset ilmat eli ns. terassikelit ei monelle helpota tätä asiaa lainkaan. Niinpä ajattelin tänään pohdiskella sitä, miten miten viikonlopustaan tai vapaapäivistään ottaa kaiken irti, jotta uusi työviikko olisi täynnä energiaa eli nyt puhutaan PALAUTUMISESTA!

Onpa sinulla sitten yksi päivä tai koko viikonloppu vapaani, hyödynnä se parhaalla mahdollisella tavalla. Akkujaan voi ladata toki monella tapaa, mutta tässä muutama vinkki vaikka sunnuntain viettoon.

1. NUKU

Riittävä uni on niin fyysisen kuin psyykkisenkin palautumisen tärkein elementti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jos heräät viikolla klo 6 niin viikonloppuna nukut puolelle päivin. Itseasiassa rajut rytmin muutokset viikon sisällä hankaloittavat nukkumaanmenoa ja loppupeleissä saatat maanantaiaamuna olla entistä väsyneempi. Pyri pitämään siis rytmisi kohtalaisen säännöllisenä, mutta varmista että saat itsellesi riittävän määrän unta. Pystytkö heräämään ilman kelloa ilman että herääminen venyy useita tunteja normaalista?

2. TANKKAA RAVINTEITA

Jottei alkava työviikko olisi täynnä ruoansulatusvaivoja, turvonnutta ja vetämätöntä oloa niin panosta ruoan laatuun. Rasva-sokeri-suola -mättö ei välttämättä ole se, mikä tekee olosi hyväksi vaikka antaakin pikaista mielihyvää. Syö paljon kasviksia, tee smoothieita tai mehuja, panosta laadukkaisiin raaka-aineisiin, juo paljon vettä ja juo kohtuudella jos lainkaan alkoholipitoisia juomia. Vapaapäivät ovat mitä parhainta aikaa kokeilla uusia reseptejä, tehdä tai suunnitella tulevan viikon ruokia, syödä hitaasti ja nautiskella rauhallisista aamuista.

3. HIKOILE

Kunnon hikiliikunta on aina hyvä aineenvaihdunnan ja mielialan boostaaja. Juokse, tanssi, joogaa, mitä vain mikä saa sinut hyvälle tuulelle ja kehosi liikkeelle. Jos hikinen liikuntasessio ei mahdu vapaapäivääsi niin sauno. Silläkin saa nesteet liikkeelle ja lisäksi se rentouttaa mukavasti lihaksia.

4. ULKOILE

Kesä tai talvi, satoi tai paistoi, pieni happihyppely tekee hyvää päivittäin. Ehkäpä sinulla on vapaapäivänä mahdollisuus lähteä pitkälle kävelylle metsään tai pyöräillä sinnekin minne normaalisti menisit autolla. Hengitä syvään ja anna keuhkojesi saada aimo annos happea. Katsele, kuuntele, haistele, ole läsnä kaikilla aisteilla.

5. OLE SOSIAALINEN

Ihmissuhteet ovat sosiaalisen hyvinvointimme perusta ja vapaapäivinä on hyvä aika tavata muitakin kuin työkavereitaan. Vietä aikaa perheen kanssa, käy tapaamassa ystäviä, vie puoliso treffeille tai soita vanhalle tuttavalle. Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka saavat sinut nauramaan sillä nauru kirjaimellisesti pidentää ikää ja on mitä loistavinta mielialan kohottajaa.

6. OTA AIKAA ITSELLESI

Muodosta oma itsehoitorutiinisi, jolla lataat akkuja ja rentoudut. Rentouttavat rutiinit sopivat hyvin iltaan, jolloin ne tukevat myös hyvää unta. Tee kodistasi spa ja hemmottele itseäsi vaikka aromakylvyllä, jalkahoidolla tai itsetehdyllä kasvonaamiolla. Rentoudu palauttavan jooga- tai kehonhuoltoharjoituksen äärellä kynttilänvalossa. Meditoi ennen nukkumaanmenoa ja kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa. Lue kirjaa, ota kuppi teetä ja soita lempimusiikkiasi.

Pienillä perusasioilla on iso merkitys! Rentouttavia vapaapäiviä ja entistä energisempiä työpäiviä!


restorative

Luonnon tuoksuja kiitos!

balance

Raastetun appelsiinin raikkaus, huumaava laventelipellon tuoksu, mäntymetsän maanläheinen aromi, ruusun pehmeys... Luonnon parfyymejä parhaimmillaan.

Olen aina tykännyt ihanista huonetuoksuista ja tuoksukynttilöistä. Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt yleisesti ylimääräisten hajusteiden käyttöä mm. omien hengitystieoireiden vuoksi. Runsailla kemikaalisilla hajusteilla tiedetään olevan yhteyttä astmaattisiin oireisiin. Olin myös lukenut, että joillakin eteerisillä (aromaattisilla) öljyillä voisi olla päinvastoin hengitystieoireita tukevia ominaisuuksia mm. flunnssan aikana. Samalla olin kiinnostunut vähentämään kemikaalikuormaa mm. kosmetiikassa ja kodin puhdistusaineissa (näihin löytyy luontaisia eteerisiin öljyihin perustuvia tuotteita myöskin). Ja näin päädyin itse etsimään tietoa ja tutustumaan eteeristen öljyjen maailmaan. Ja varsin mielenkiintoinen maailma sieltä löytyikin. Vaikka itse olen vasta tutustumisvaiheessa tähän maailmaan niin selvää on, että tässä tuhansia vuosia vanhassa perinteessä hyödyntää kasvikunnan vahvaa voimaa on paljon mahdollisuuksia.

Mitä eteeriset öljyt oikein ovatkaan? (Linkki videoon)

Eteerisiä öljyjä käytetään joko aromaattisesti, ihon kautta tai suun kautta nautittuna (huom! vain puhtaita ja testattuja öljyjä voi käyttää sisäisesti). Öljyjen monet tehoaineet kulkeutuvat joko nenän kautta (aromaattisesti) aivojen limbiseen järjestelmään ja ne vaikuttavat mm. mielialaan, vireyteen ja tunnetiloihin tai ihon/suun kautta verenkiertoon. Öljyillä sanotaan olevan vaikutusta tunnetilojen lisäksi mm. kipuun, immuunijärjestelmään, ruoansulatukseen, hormonitoimintaan, hengitys- ja verenkiertoelimistöön jne. Monet voivat pitää tällaisia luontaishoitoja lähinnä lume-hoitoina, mutta varmaa on se, että mm. eteeriset öljyt ovat hyvin vahvoja tuotteita eikä niitä voi siis käyttää ihan miten vain. Sitäpaitsi monet nykyiset kemiallisesti tuotetut aineet, lääkkeet, kosmetiikka jne. hyödyntävät näitä samoja kasvien hyväksi todettuja ominaisuuksia.

Se, miten itse olen nyt eteerisiä öljyjä käyttänyt on mm. rentoutumisen tukena, kuten yllä olevassa kuvassa joogaharjoituksen yhteydessä. Diffuuseri on loistava tapa levittää ihanaa rentouttavaa tuoksua huoneeseen ja samalla toimii ilman kostuttajana ja koko talon ilmanraikastajana. Ns. puhdistavat öljyt toimivat samalla ilmassa olevien epäpuhtauksien vähentämisessä. Itselleni myös hengitysteiden toiminnan ja immuniteetin tukeminen ovat olleet niitä tärkeimpiä miksi edes öljyjä rupesin etsimään. Varsinkin näin kevätpölyjen ja siitepölykauden aikaan lempiöljyni ”Breath” on tullut jo kovasti tarpeeseen ja sitä käytänkin nyt päivittäin. Myös jos jonkinlaista lihasjännitystä ja päänsärkyä on näillä tullut helpotettua. Tässä muutama perusöljy ja hieman tietoa siitä mitä vaikutuksia niillä on todettu olevan:

Piparminttu: Tukee hengityselimistön toimintaa ja avaa hengitysteitä, edistää ruoansulatusta, raikastaa.

Laventeli: Antaa lievitystä satunnaisissa ihoärsytyksissä, rauhoittaa mieltä ja edistää hyvää unta.

Sitruuna: Puhdistaa ihoa ja pintoja, tukee ruoansulatusta ja elimistön luontaista puhdistumista, tukee hengityselimistön toimintaa, edistää positiivista mielialaa.

Melaleuca (tea tree): Antiseptinen, ihoa puhdistava ja ”nuorentava” vaikutus, tukee elimistön vastustuskykyä, auttaa suojaamaan ympäristö ja kausiluontoisia haittoja vastaan.


Jos sinua itseäsi kiinnostaa eteeristen öljyjen mielenkiintoinen maailma niin ota yhteyttä. Kuvassa olevia erittäin laadukkaita doTERRAn öljyjä on mahdollisuus tilata kauttani -25% alennuksella.

Tuoksujen täytteistä kevättä!

doterra

Detox-smoothie

detoxsmoothie


Tämä smoothie on vihreääkin vihreämpi. Se miksi kutsun sitä detox-smoothieksi, johtuu siitä että tämä juoma on erityisen ravitseva, mutta myös puhdistava. Detox-smoothien ainesosat, kuten varsiselleri, sitruuna ja reilu kasa tumman vihreää, auttavat puhdistamaan elimistöä haitallisista aineista (joita saamme elimistöömme päivittäin kemikaaleista, saasteista, ravinnosta jne.), mutta auttaa myös kirkastamaan ihoa ja tasapainoittamaan elimistön happamuutta (jota mm. runsas lihan ja maitotuotteiden käyttö lisää ). Tässä smoothiessa ei ole lisätty proteiineja, rasvoja tai maitotuotteita, koska tavoitteena on saada mahdollisimman ravinnerikasta, kehoa ja ihoa puhdistavaa kevyttä juomaa. Annos sisältää kaksi isoa annosta smoothieta ja sen voi säilöä tiiviissä lasiastiassa jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Hyvien vaikutusten maksimoimiseksi käytä päivittäin. Happy

DETOX-SMOOTHIE
2 isoa annosta

3-4 isoa kourallista tumman vihreitä (mm. lehtikaali, pinaatti, mustakaali)
(Persiljaa, korianteria, minttua halutessa)
2 (luomu) varsiselleriä
1 pieni (luomu) sitruuna kuorittuna
1 (luomu) omena kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 (luomu) päärynä kuorimaton, siemenkota poistettuna
1 banaani
3-4 dl vettä
(jäitä )


Blendaa ensin kaikki vihreät, varsiselleri ja sitruuna veden kanssa mahdollisimman sileäksi, jotta kaikki lehtivihreä saadaan hienonnettua. Lisää loput ainekset ja blendaa täysin sileäksi. Ohjeesta tulee sen verran paljon, että voit joutua jakamaan annoksen kahteen blendaus erään (jottet hajoita blenderiäsi, kuten minä aina teen Winking ). Parhaimmillaan kylmänä ja tyhjään vatsaan nautittuna.

Detox – Kehon ja mielen kevätsiivous

vihersmoothieDetox tarkoittaa terminä erilaisten epäpuhtauksien ja toksisten (myrkyllisten) aineiden poistamista elimistöstä ja sana liitetään usein paastoamiseen tai muuhun rajumpaan dieettiin. Minä en kuitenkaan ole nyt kiinnostunut mehupaastoista vaan siitä, kuinka voisimme energisoida olotilaamme, tehostaa aineenvaihduntaamme ja kirkastaa ajatteluamme niin kehollisen kuin mentaalisenkin ”detoxin” avulla. Aloitetaan mentaalisesta kevätsiivouksesta.

KODIN KEVÄTSIIVOUS
Tiedät varmasti sen tunteen, kun kevätaurinko alkaa paistamaan ja tekisi mieli siivota turhat rojut pois nurkista, ehkä uusia hieman sisustusta tai ostaa tulppaaneja maljakkoon. Kodin kevätsiivous ei ole lainkaan hullumpi juttu näin detoxauksenkin näkökulmasta. Ympäristöllämme on valtavan iso vaikutus omaan mielialaamme ja ajatteluumme. Sotkuinen työpiste, tavaroista pursuilevat kaapit tai kylpyhuoneen pyykkivuoret eivät ole kummoinen inspiraation lähde. Päinvastoin tällaiset ”tekemättömät työt” voivat olla melkoinen energiasyöppö mentaalisesti. Ja nykyinen digitaalinen maailma lisää vielä oman ulottuvuutensa, kuten erilaisten sähköisten tiedostojen, sähköpostien ja digi-valokuvien loputtoman määrän, joiden järjestäminen jää meiltä monilta tekemättä ja siitä seuraa lisää ns. mentaalista energiantuhlausta. Koska tosiasiahan on, että niin fyysinen kuin digitaalinenkin sotku ympäristössä on jollakin tapaa mielessä muistuttamassa, että ”ai niin, tuokin pitäisi joskus hoitaa...” Kodin diitoksauksen voi aloittaa siitä, että ottaa jonkin yksittäisen asian, joka on ollut mielessä jo jonkun aikaa ja hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä. Jo yhden vaatekaapin siivous voi vapauttaa hurjasti energiaa ja saada aikaan hyvää mieltä. (Itse aloitin projektin: digivalokuvien järjestely ja varmuuskopiointi, vie varmasti jonkin aikaa mutta oikein jo odotan sitä fiilistä kun sen joskus saan vihdoin valmiiksi!)

MIELEN KEVÄTSIIVOUS
Ympäristön siivoaminen kirkastaa ajattelua, mutta vielä enemmän sitä tekee oman ajattelun siistiminen. Jatkuva negatiivinen ajattelu, itsensä tai toisten arvostelu tai negatiivisella energialla virittyneet ihmissuhteet ovat varmoja energiasyöppöjä. Negatiivinen energia on toksista niin mielelle kuin kehollekkin, koska se ei pelkästään vie energiaa, mutta myös vaikuttaa esim. siihen miten koemme kipua tai syömmekö herkkuja ikävien tunteiden poistamiseksi jne. Mielen detoxauksen voi aloittaa tarkastelemalla omaa ajatteluaan ja tunnetilojaan. Omien negatiivisten ajatusten ja tuntemusten tiedostaminen on tärkeä ensiaskel mielen kevätsiivouksessa. Kun kohtaat jonkin haastavan tai negatiivisen tilanteen, kysy itseltäsi voisitko neutralisoida tilannetta muuttamalla omaa toimintaasi tai ajatteluasi? On itsestä kiinni, antaako negatiiviselle ajattelulle valtaa. Kiitollisuus on helppo ja tehokas tapa lisätä omaa positiivista energiaa. Kokeile vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa aina iltaisin, siten menet nukkumaan aina hyvät asiat mielessä. Toisinaan ympäristössämme on yksi tai useampi henkilö, joka levittää omaa negatiivista ajatteluaan ja nämä henkilöt vievät meiltä paljon energiaa. Joskus voi olla tarpeen tehdä kevätsiivousta myös tällaisten ihmissuhteiden kohdalla, jos mikään muu ei tunnu auttavan.

KEHON KEVÄTSIIVOUS
”Olet mitä syöt!” Eli kehoomme vaikuttaa se mitä syömme, mutta myös se mille kemikaaleille altistumme päivittäin. Jos omaa kemikaalikuormaa haluaa vähän vähentää niin helppo tapa on kiinnittää huomiota kosmetiikan käyttöön, koska ihon kautta imeytyy tehokkaasti niin hyvät kuin huonotkin aineet. Kokeile esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa ja kiinnitä huomiota kodin puhdistus- ja pesuaineisiin.

Kehollinen detoxaus ei tarvitse olla paastoamista, mutta syömisiinsä voi tässä hengessä kiinnittää hieman enempi huomiota. Jos halutaan tukea kehon hyvinvointia, aineenvaihduntaa ja ehkä hieman keventää ruokavaliota niin pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Poista tai ainakin vähennä turhat kehoa kuormittavat ravintoaineet, kuten alkoholi, kahvi (runsaissa määrin), sokeri, valkoinen vilja, punainen liha ja synteettiset lisä- ja väriaineet sekä makeutusaineet. Lisää asioita, jotka tehostavat aineenvaihduntaa, antavat runsaasti ravinteita sekä virkistävät oloa. Näitä ovat esim. vesi, kasvikset (etenkin vihreät), kuitupitoiset ruoat, hapatetut ruoat (suoliston hyvinvointiin) ja vihreä tee. Kokeile vaikka kasvisruokapäivää tai vaikka kokonaista viikkoa ilman lihaa! Aamulla on erityisen tärkeää miten herätämme kehon yön jälkeen. Aamu kannattaa aloittaa aina lasillisella vettä ja esimerkiksi (lämpimällä ) sitruunavedellä on niin aineenvaihduntaa vilkastava kuin virkistäväkin vaikutus. Vahvista kehon kykyä poistaa haitallisia aineita kehosta. Liikunta ja kaikenlainen hikoilu, kuten saunominen saa hyvin aineenvaihdunnan liikkeelle. Pieni kotikylpylähetki saunomisineen ja ihonhoitoineen on mitä parasta kehon diitoksauksen tukemista (oma hemmotteluhetkeni sisältää saunan vihermehun kera ja kasvoille Madaran luonnonkosmetiikan Detox-naamio). Tietyillä ravintoaineilla puolestaan sanotaan olevan ns. detox-vaikutuksia, kuten raskasmetallien ja muiden toksisten aineiden poistamisen tukemisessa. Tällaisia detox-ruoka-aineita ovat mm. persilja, korianteri, varsiselleri ja oikeastaan kaikki tumman vihreät vihannekset. Tsekkaa minun detox-mehu ja muut vihertävät reseptit aiemmasta blogi-jutusta: Green power!

Kuten huomaat, kevätsiivousta voi tehdä monella tapaa ja tässäkin on listattuna vain murto-osa tähän aihealueeseen liittyvistä asioista. Tee oma kevätsiivouksesi niiltä osin mikä tuntuu sinulle parhaalta, kaikkea ei tarvitse tehdä kerrallaan. Tästä kehon kevätsiivouksesta jatkamme juttua 3.4. Super Sunday: Detox -tapahtumassa. Silloin keskustelemme lisää kehon toimintaa lisäävästä ravitsemuksesta, maistelemme detox-smoothieta sekä laitamme aineenvaihduntaa liikkeelle joogaharjoituksella (kaikille sopiva taso). Ilmoittaudu mukaan!

detox

Kehon viisaus – täsmäliikuntaa keholle ja mielelle

kehonviisaus


(Huom! Tämä ei ole synninpäästö luontaisille sohvaperunoille saati himo-jumppapirkoille, päinvastoin!)

Jokaisella meillä on omat mieltymyksemme liikunnan (tai liikkumattomuuden) suhteen. Se on osa luonteenpiirrettämme ja toisaalta osa luontaista kehotyyppiämme. Yksi tykkää juosta pitkää matkaa, toinen puntata salilla ja kolmas ei liikunnasta innostu lainkaan. Jokainen tietää, että monipuolisuus liikunnassa kannattaa ja siinä voi auttaa harjoittelun suunnittelu ja ohjelmointi. Mutta oikeastaan tämän jutun pointti ei ole liikunnan ohjelmoinnissa, vaan nimenomaan spontaanista liikunnan optimoinnista kehon ja mielen kulloisiinkin tarpeisiin.

Ideaalielämässä jokainen meistä nukkuisi tarpeeksi, söisi ravitsevaa ja energiaa antavaa ruokaa, pysyisi terveenä ja viettäisi stressivapaata elämää, jossa ei ole kroonista aikapulaa. Niin, ideaalielämässä... siellä olisi jatkuvasti loistava olo, energiaa ja aikaa tehokaaseen, kehittävään ja ohjelmoituun harjoitteluun. Normaalielämässä sen sijaan on huonosti nukuttuja öitä, liian tiukkoja deadlineja viikosta toiseen, ärsyttäviä pomoja, kiukuttelevia lapsia, jatkuvaa flunssakierrettä, kahvilla kuitattuja aamupaloja, koiranoksennusta valkoisella sohvalla... You name it, tosielämä ei tapahdu Strömsössä. Arkielämän hektisyys ja stressitaso on usein sitä luokkaa, että sinne ei aina mahdu tai ei ole järkevää mahduttaa harjoitusohjelmassa olevia kovia treenejä.

Sanotaan aina, että kuuntele kehoasi, kuuntele itseäsi. Mutta kuunteletko, oikeasti? Mitä jos antaisit kehosi viisauden tai mielentilasi määritellä mitä liikuntaa milloinkin harrastat? Silloin tosin tullaan tähän dilemmaan, että mitä jos mieli ja kroppa halajaa aina vain sohvalle lepäilemään tai päivästä toiseen lenkkipolulle juoksemaan? Se ei ole kehon ja mielen viisautta, se on pikemminkin tapa tai luonteenpiirre. Pitää kuunnella hienovaraisempia viestejä. Mitä kroppani kaipaa, mikä liikunta palauttaa rasittunutta kehoa tai mieltä tai millä liikunnalla lisään omaa energiaa? Jos olit suunnitellut meneväsi hikijumppaan, mutta huomaat että kehosi ei ole palautunut kunnolla edellisistäkään treeneistä tai stressitasosi ovat vilkuttaneet punaista jo viikon päivät. Silloin viisas muuttaa suunnnitelmaa, meneekin kehoa huoltavalle tunnille tai rennolle kävelylenkille ulos. Jotain mikä auttaa palautumaan eikä lisää stressiä jo olemassaolevan keho-mielistressin päälle. Jos puolestaan pitkä päivä toimistolla on kuluttanut siten, että haikilisit sohvalle jumpan sijaan, mutta tiedät että energiatasosi on huomattavan paljon parempi aina jumpan jälkeen niin viisas ottaa välipalaa ja lähtee jumpalle pienestä väsymyksestä huolimatta. Ja tulee virkeämpänä kotiin! Se on se salaisuus. Se, että liikunta antaa energiaa enemmän kuin ottaa. Kroppa voi olla väsynyt treenin jälkeen, mutta mieli on virkeämpi ja palautuminen harjoittelusta on nopeaa.

Oma ammattikuntani, ryhmäliikuntaohjaajat, ovat mestareita tässä itsensä EI-kuuntelussa. Treenataan kuin urheilijat, mutta ei palauduta kuin urheilijat. Mieli sanoo, että liiku vain, kovaa ja korkealta... niin kauan kuin kroppa sen kestää. Itselleni jooga on opettanut valtavasti itsensä kuuntelua ja olen huomannut, että siihen liittyy myös voimakas syklisyys. Pimeänä syys-talviaikana sekä iltaisin keho-mieleni kaipaa useammin palauttavaa ja rentouttavaa Yin-joogaa. Kun taas aurinkoiseen kevät-kesäaikaan sekä aamupäivisin kaipaan enemmän energistä, kroppaa kuormittavampaa joogaa. Naisilla hormonaalinen kierto tuo vielä oman syklisyytensä myös siihen, minkälaista liikuntaa kaipaa. Toki läpi vuoden liikunta on monipuolista, muttei aina samanlaista tai samassa suhteessa.

Itsensä kuuntelu, oikeasti, on vaativa laji. Niin sohvaperunalle kuin himoliikkujallekin ja kaikille siltä väliltä. Mutta se on hyvä laji opetella, koska silloin tiedät milloin kroppa kaipaa liikettä, energiaa, potkua aineenvaihduntaan, paloa ja tekemisen meininkiä. Toisaalta tiedät sen, milloin kehon ja mielen pitää saada palautua, ei liikkumattomuudella vaan lempeämmällä liikkeellä, hoitavalla ja huoltavalla liikunnalla. Jos ei ole ihan varma, miten tulkita kehonsa viestejä, niin aina voi pelata varman päälle liikkumalla monipuolisesti, kuormitusta vaihdellen ja antaen aikaa myös palautumiselle.

Mutta muista, vaikka keho on viisas niin mieli on oikullinen. Jos olet perusterve kuntoilija etkä keiku burnoutin partaalla niin et todennäköisesti ”kaipaa” pelkkää rentoa palauttelua viikkotolkulla, ellet ole lomalla! Winking