Ostetaan elinikäistä terveyttä ja hyvää oloa, nyt heti!

9023038_s


Verenpaine on koholla. Otetaan pilleri.
Selkä vihoittelee. Mennään fysioterapeutille HOIDATTAMAAN selkä kuntoon (tai otetaan pilleri).
Flunssa tuloillaan. Syödään kiltisti C- ja D-vitamiinit, juuri NYT (tai otetaan pilleri).
Housut ovat alkaneet kiristää vyötäröltä. Ruvetaan PIKAdieetille (tai otetaan pilleri tässäKIN tapauksessa).
On FASTfoodia, PIKApiristäjää, SUPERenergiaa, TEHOkaunistajaa...

Kaikkihetimullenyt, niin kaikessa elämässä kuin terveydessäkin. Me olemme niin tottuneet siihen, että kaikki on nykyään kohtuullisen helposti saatavilla ja kaikkea voidaan hoitaa tai lääkitä. Ja vaikka yhtäaikaa myös terveyskulttuuri on kovassa nosteessa niin myös elämäntavat ovat entistä kuluttavampia ja terveyttä nakertavia. Ja en nyt puhu vain ruokavaliosta vaan myös korkeista stressitasoista, suorittamispaineista, huonosta nukkumisesta ja rapistuvasta tuki- ja liikuntaelimistöstä.

Tänä päivänä aika ja energia ei vain millään meinaa riittää PITKÄJÄNTEISYYTEEN. Jos et halua hoitaa itsesäsi pillereillä kuntoon niin tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Painonpudottaminen ja sen ylläpitäminen vaatii ELINIKÄISTÄ ruokavalion ja elintapojen muutosta terveellisempään. Ei kuuria, ei paastoa, elinikäistä! Selkäkivuista eroon pääseminen vaatii PÄIVITTÄISISSÄ työtavoissa muutoksia, omaa harjoittelua ja siihen SITOUTUMISTA. Sen verenpaineen hoito vaatii mahdollisesti muutosta liikunta- ja ruokailutottumuksissa, mutta ehkä myös stressinhallintaa ja MUUTOSTA AJATTELUSSA JA ASENTEISSA.

On myös tärkeää muistaa, että mikään ei ole YKSINKERTAISTA tai yksiselitteistä. ”Syö vähemmän kuin kuin kulutat” on aika heppoinen neuvo painonpudottajalle, jolla koko kehon hormonaalinen tasapaino on sekaisin stressikuorman, pätkäpaastojen ja liian niukan syömisen seurauksena. Selkäkipuinen voi kaikesta harjoittelusta huolimatta joutua kokeilemaan usean ammattilaisen apua, ennen kuin ITSELLE SOPIVA apu löytyy. Elimistö on kovin monimutkainen koneisto, muttei kone, jonka voi vain hoitaa kuntoon. Ja kun KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN niin voidaan todeta, että kaiken kattavia vastauksia ei ole.

Epätoivoista? Mahdotonta? Ei suinkaan! Onneksi pienilläkin muutoksilla on VÄLITTÖMIÄ vaikutuksia. Tunti ennemmän unta, pari lisä-lasillista vettä päivässä tai 5 minuuttia meditointia voi tuntua jo isolta muutokselta hyvinvoinnissa. Tärkeää onkin pilkkoa omat isot tavoitteet pienempiin osiin ja lähteä toteuttamaan yksittäisiä pieniä muutoksia, joilla parannetaan omaa terveyttä ja hyvinvointia ASKEL KERRALLAAN. Hyväksytään se, että valmista ei synny hetkessä ja asiat voivat vaatia joskus vähän moniulotteisempaa tarkastelua, joten silloin ei olla myöskään heittämässä hanskoja tiskiin heti ensimmäisen töyssyn kohdalla. ONNISTUMISTA on se, että ottaa tarvittavia askeleita enemmän eteen kuin taaksepäin. Se isoin tavoite ei ole mikään maali tai onnistumisen mittari, se on loppujenlopuksi vain yksi etappi elinikäisellä matkalla.

14219402_l


Aika harva meistä on näiden asioiden yläpuolella. Huomaan itsekin sortuvani esim. ajatteluun, että ”tämä uusi kasvonaamio saa ihoni varmasti hehkumaan yhden käyttökerran jälkeen.” Yllätys yllätys, ei hehku ei. Mutta ehkä se joku kaunis päivä hehkuu, kun riittävän TUNNOLLISESTI juon vihermehuni, nukun yöuneni ja teen tarvittavat päivittäiset kasvojen hoitotoimenpiteeni. Ja jos se ei riitä, niin ainahan voi käydä laittamassa botoxia ja nauttia VÄLITTÖMISTÄ vaikutuksista! Winking

Suklaa tekee hyvää!

IMG_7163

Ai suklaako epäterveellistä? Väärin!
Ainakin jos puhutaan tummasta ja etenkin raakasuklaasta. Raakasuklaa nimittäin sisältää huomattavaia määriä antioksidantteja sekä erilaisia ravintoaineita, mutta ei sokeria eikä muita keholle haitallisia lisäaineita. Lisäksi suklaa aiheittaa mielihyvän tunnetta, hyvällä omallatunnolla!

Raakasuklaan valmistaminen on itseasiassa hyvinkin helppoa ja nopeaa, mutta nyt halusin jakaa vieläkin helpomman ns. suklaafudgen ohjeen Karita Tykän kirjasta Raakaa ja makeaa. Lisäksi terveelliset aamiais-banaaniletut ovat saaneet kilpailijakseen maukkaan suklaisen version. Nautinnollisia hetkiä!

SUKLAAFUDGE (Kirjasta Raakaa ja makeaa)
n. 20 palaa


1 dl raakakaakaojauhetta
4 rkl hunajaa
4 rkl sulatettua kookosöljyä
(1-2 tl jauhettua kahvipapua esim. Nespresso Ciocattino)

Sekoita kaikki raaka-aineet tasaisesti sekaisin. Levitä massa joko leivinpaperille (n. sentin paksuiseksi) tai pieniin suklaamuotteihin. Anna jähmettyä pakkasessa hetki. Säilyy joitakin päiviä jääkaapissa.


PÄHKINÄ-SUKLAAPANNARIT
2 annosta


1 banaani
2 munaa
2 rkl mantelivoita tai maapähkinävoita (sokeriton ja suolaton)
2 rkl raakakaakaojauhetta
2 tl hunajaa
ripaus suolaa

Sekoita sauva- tai tehosekoittimella banaani ja lisää loput ainekset, sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pienessä määrässä kookosöljyä pieniksi letuiksi. Tarjoa esim. marjojen ja mausterahkan kanssa (puolet maustamatonta ja puolet maku-rahkaa tai turkkilaista jugurttia).

IMG_7154

Kohti hyvää ja kevyempää vuotta 2015

painonhallintaryhmä


Väsymystä, energian ja motivaation puutetta, liikakiloja, makeanhimoa, stressiä, kroonista aikapulaa, kriittisyyttä omaa peilikuvaa kohtaan...

Nämä ja monet muut negatiiviset ajatukset ja tuntemukset kuuluvat jossakin määrin monien meidän päivään.
Extra-kiloja on ehkä hiipinyt kroppaan vuosien saatossa ja niiden karistaminen ei tahdo onnistua tai tuntuu todella työläältä. Pitäisikö liikkua enemmän? Pitäisikö ruveta noudattamaan jotakin dieetti-ohjelmaa? Miten siitä suklaahimosta pääsisi eroon? Olisiko jostakin pilleristä tai superfoodista apua? Voita vai vähä-rasvaista? Hiilareita vai ei? Mikä on oleellista ja mikä ei? Netti ja lehdet ovat pullollaan ohjeita ja asiantuntijalausuntoja, jotka ovat usein jopa täysin ristiriidassa toistensa kanssa. Tietoa on, mutta välillä liikaakin.

Mitäpä jos asiaa lähestyisikin vähän eri suunnasta. Mitä minulle kuuluu? Olenko onnellinen? Mikä on suhde itseeni? Miten päiväni sujuvat? Olenko stressaantunut? Ai miten nämä liittyvät painonhallintaan? Ehkä enemmän kuin arvaatkaan.

Painonhallinta ei mielestäni ole vain keskittymistä siihen mitä syö ja paljonko liikkuu. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se voi olla sitä, mutta me ihmiset emme ole kovin yksinkertaisia. Me emme ole koneita, joten se mitä mielessämme ja ajatuksissamme tapahtuu, vaikuttavat myös siihen miten toimimme ja miten kehomme toimii. Stressi sekä negatiiviset ajatukset ja uskomukset lannistavat mieltä ja sabotoivat painonhallintaamme. Kun taas positiivinen mieli ja usko itseen ajaa moottorin lailla meitä kohti parempia valintoja ja pysyviä hyviä elintapoja. Mielellä on myös iso merkitys suoraan kehon toimintaan. Halusimmepa tai emme, mielialamme ja astenteemme vaikuttavat suoraan myös kehon fysiologiaan, kuten hormonitoimintaan ja hormonitoiminta vaikuttaa mm. painonhallintaan. Mielen voimaa ei siis ole syytä vähätellä kun puhutaan painonhallinnasta.

Mitä KT Balanssin tammikuussa alkavassa painonhallintaryhmässä siis jumpataan, mieltä vai kehoa... Molempia sekä niiden tasapainoa.
Ravitsemus on tottakai ihan kärkisijoilla. Miten syödä terveellisesti, puhtaasti, herkullisesti ja pudottaa painoa ilman nälkäkuureja ja loputtoman tiukkaa itsekuria? Oleellista on myös se, miten elämäntapamuutoksesta saadaan pysyvää eikä pelkkää hetken kuuria. Miten ravinnon ja liikunnan avulla saadaan lisää energiaa päiviin ja jaksamista arkeen? Mutta tärkeää on myös huolehtia omasta jaksamisesta, vahvistaa positiivista minäkuvaa, löytää oma sisäinen voima tehdä elämässään juuri itselle tärkeitä muutoksia. Löytää se kehon ja mielen tasapaino, jossa omaa peilikuvaa voi katsoa hymyssäsuin.

Haluaisitko sinä olla mukana tässä porukassa?
Ryhmävalmennus sopii sinulle, joka haluat tehdä pysyvästi muutoksia kohti terveellisempää elämää ja haluat ehkä tiputtaa joitakin extra-kiloja. Mutta sopii myös sinulle joka olet jo tyytyväinen tämänhetkiseen painoosi, mutta kaipaat terveellisempää ja energisempää arkea.
Jos tämä voisi olla sinun juttusi niin ilmoittaudu mukaan tai kysy Kaisalta lisätietoja!

Energistä ja upeaa vuotta 2015 sinulle!

Joulukuun smoothie – Appelsiinisuklaa smoothie

IMG_6619

Smoothie haaste on kestänyt kokonaiset 12 kuukautta, täynnä makoisia juomia ja on toivottavasti inspiroinut myös sinua uusiin makukokeiluihin. Jokaisen kuukauden reseptit löytyy edelleen täältä blogista ”smoothie haaste” -kategoriasta. Viimeisessä reseptissä yhdistyy suklaan ja appelsiinin täydellinen liitto ja lopputuloksena on luontaisesti makea ja jouluinen jälkkärismoothie. Hyvää joulua!

JOULUKUUN SMOOTHIE: Appelsiinisuklaa smoothie

1 annos

1 (pakastettu) banaani
1 persimon
1 appelsiinin mehu
(appelsiininkuorta raastettuna)
2 rkl raakakaakaojauhetta
kanelia (maun mukaan)
(jäitä )


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää appelsiininkuoriraastetta mukaan jos tykkäät voimakkaammasta appelsiinin mausta.

Vinkki! Jos haluat juomastasi kokonaisvaltaisen välipalan niin lisää joukkoon 3 rkl proteiinijauhetta.

Marraskuun smoothie – Porkkanakakkusmoothie

IMG_6406-1

Smoothie haaste lähenee loppuaan ja näin loppusuoralla teki mieli kokeilla jotain ihan uudenlaista smoothieta, joka antaa hyvin energiaa marraskuun pimeisiin päiviin. Porkkanakakkusmoothie on nimensä mukaisesti täyteläinen ja mausteinen kuin kakku konsanaan, mutta toki täynnä vain kaikkea hyvää ja terveellistä.

MARRASKUUN SMOOTHIE: Porkkanakakkusmoothie

1 annos

1 porkkana
1 banaani (pakastettuna)
1-2 cm inkivääriä
1 annos (n. 1 dl) maustamatonta proteiinijauhetta (esim. herne- tai heraproteiini)
1 rkl pähkinävoita (sokeroimaton)
1 taateli
kanelia (maun mukaan)
2 dl mantelimaitoa
(jäitä )


Hienonna porkkana, inkivääri, banaani ja taateli pienessä määrässä nestettä ensin ihan sileäksi, koska porkkana vaatii hieman normaalia pidemmän blendauksen. Lisää loput ainekset ja halutessasi jäitä ja soseuta vielä nopeasti.

Lokakuun smoothie – Vihreä pommi!

IMG_6036

Okei myönnetään, lokakuun smoothie on aika villin värinen, mutta älä anna värin hämätä. Happy Sen lisäksi, että maku on hyvä niin superfoodien ansiosta tämä on myös hyvin ravintorikas pommi.

LOKAKUUN SMOOTHIE: Vihreä pommi!

1 annos

1 banaani
2 pientä kotimaista omenaa
1-1,5 dl maustamatonta jugurttia
1 sitruunan mehu (+kuorta)
1/2-1 tl hunajaa
1 rkl hamppuproteiinijauhetta
1 tl spiruliinaa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi.

Smoothie haaste löytyy nyt facebookista uudesta osoitteesta. Teknisten ongelmien vuoksi tapahtumalle piti luoda uudet sivut, joten vanhat postaukset ja reseptit jäivät valitettavasti vanhaan tapahtumaan. Kannattaa osallistua facen puolellakin mukaan niin saat tiedon päivityksistä välittömästi.

Syyskuun smoothie – Syksyn satoa

IMG_5838


Syyskuun smoothiessa maistuu syksyn kirpeys, jota lempeä kookos pehmentää. Tähän puolukkaiseen herkkuun löytyy pääraaka-aineet suoraan Suomen luonnosta ja pihapuista.

SYYSKUUN SMOOTHIE: Syksyn satoa

1-2 annosta

1 kotimainen omena
2,5 dl (pakaste) puolukoita
1 banaani (pakastettu)
1 rkl kookosöljyä
1-2 dl (tuore)mantelimaitoa/kookosmaitoa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää tarvittaessa nestettä.

Vinkki: Pakasta banaanipalat/puolukat ennen käyttöä niin saat raikkaan kylmää smoothieta.

Smoothie haaste löytyy nyt facebookista uudesta osoitteesta. Teknisten ongelmien vuoksi tapahtumalle piti luoda uudet sivut, joten vanhat postaukset ja reseptit jäivät valitettavasti vanhaan tapahtumaan. Kannattaa osallistua facen puolellakin mukaan niin saat tiedon päivityksistä välittömästi.

Elokuun smoothie – Super power!

IMG_5497

Elokuu on parasta aikaa nauttia kotimaisista luonnon antimista ja superfoodeja ei tarvitse kaukaa hakea. Elokuun smoothie on täynnä suomalaista supervoimaa ja sillä lataat päivääsi paljon energiaa. Pitkällisen tuotekehityksen tuloksena syntyi tämä täyteläinen ja erittäin ravintorikas vihersmoothie, jossa on häivähdys minttu-suklaata.

ELOKUUN SMOOTHIE: Super power!

1 iso annos

1 banaani
2-2,5 dl mustikoita (pakastettuna)
iso kourallinen lehtikaalta
1 rkl manteli- tai pähkinävoita (ei sokeria/suolaa)
1 rkl kaakaonibsejä
mintun lehtiä (vahvaa) maun mukaan
(1 tl spirulinaa)
(1 tl macaa)
1,5 dl (tuore)mantelimaitoa


Blendaa kaikki ainekset sileäksi juomaksi. Lisää tarvittaessa nestettä.

Vinkki: Laita ylijäänyt lehtikaali valmiissa annospusseissa pakkaseen, josta ne voi käyttää kätevästi suoraan smoothieen. Myös mintun lehdet voi pakastaa.

Heinäkuun smoothie - Kevyt Pina Colada

IMG_5327

Huh hellettä! Heinäkuun smoothie, kevyt pina colada, on loistava hellejuoma keveytensä puolesta. Sen sisältämä kookosvesi on tehokas nesteyttäjä elektrolyyttiensä ansiosta ja ananas puolestaan on hyvä diureetti eli poistaa turhaa nestettä ja turvotusta kehosta.

HEINÄKUUN SMOOTHIE: Kevyt Pina Colada

2 annosta

1/2 tuore ananas (n. 200-250g)
1/2 banaani
1 rkl kookosöljyä (sulatettuna)
2 dl kookosvettä
(jäitä )

Blendaa sileäksi juomaksi.

Vinkki: Pakasta ananas ja banaani ennen käyttöä niin juomasta tulee ihanan kylmää ilman jäitä.

Olemisen sietämätön keveys

IMG_5219

Kesä, aurinko ja loma! Sitä moni meistä on odottanut, läpi pimeän pitkän talven. Ei aikatauluja, ei stressiä, ei työhuolia. Vai onko se helppoa heittäytyä kesäpäivien vietäväksi vailla huolen häivää?

Toisille on hyvinkin helppo kääntää itsensä ns. lomamoodiin ja unohtaa kaikki arkinen aherrus, olla vain. Mutta lomalle jääminen voi myös olla yhdenlainen haaste nykyisessä sähköpostien, älypuhelimien ja somen yhteiskunnassa, jossa olemme jatkuvasti toisten ihmisten tavoitettavissa ja läsnä joka paikassa, koko ajan. Ja vaikka olisitkin saanut suljettua kaikki sähköiset viestintävempaimet lukittujen ovien taakse, voi seuranasi olla edelleen työjuttuja kelaava mieli. Ainakin silloin, kun käsillä ei ole mitään ihmeellistä aktiviteettia.

Yrittäjänä myönnän olevani surkea lomailija. Niinpä yleensä lomailenkin ulkomailla, jolloin täydellinen irroittautuminen on yleensä helpompaa. Mutta ei sekään takaa sitä, että mieli olisi välttämättä vapaa työasioista. Etenkin jos lomaasi ei sisälly mitään ihmeellistä tekemistä. Olemisen keveyttä ei turhaan kutsuta sietämättömäksi.

Mielestäni rento olemisen tila on lähes meditatiivista. Se on läsnäoloa tässä hetkessä. Ja onnistuessaan se antaa hurjasti voimavaroja, lataa akkuja, lisää onnellisuutta ja lisää luovuutta. Tuota tekemättömyyden tilaa voisi kutsua myös laiskotteluksi, koska sitähän se on. Mutta sitä on juuri sopivasti, ettei se kuitenkaan lamaannuta tai tee oloa veltoksi, päinvastoin.

Itse huomaan, että tähän ihanaan olemisen tilaan on haastava päästä täydellisesti yhden tai kahden vapaapäivän aikana, mutta yritän siihen aina ajoittain pyrkiä, koska harvemmin saan nauttia monen viikon lomailusta. Joten olipa lomasi sitten lyhyt tai pitkä, täynnä aktiivisuutta tai silkkaa oleilua, niin pyri ottamaan siitä kaikki irti. Mitä lyhyemmässä ajassa opit karistamaan työasiat pois aktiivisesta mielestäsi niin sitä helpompaa rentoutuminen ja stressittömyys on myös sitten, kun työt jälleen alkavat.

Tässä pari vinkkiä, jotka voivat helpottaa rentoon olemisen tilaan pääsemistä:

  • Sulje sähköposti (laita lomaviesti päälle), puhelin ja minimoi netin käyttö
  • Lue kirjaa tai lehtiä, ei ammattiin liittyvää
  • Hoida puutarhaa
  • Kokkaile kehoa ja mieltä hellivää ruokaa
  • Ota päiväunet riippukeinussa
  • Soutele tai kalastele järvellä
  • Joogaa tai tee muuta kevyttä liikuntaa ulkona
  • Tee mitä huvittaa

Aurinkoa, lämpöä ja laiskottelua kesääsi!

Terveisin semi-lomaileva yrittäjä, joka onnistuu aina hetkittäin lomailemaan ja vain oleilemaan. Happy